Úvod

Kúpalisko Zelená žaba oslavuje 80.narodeniny

Kúpalisko z druhej polovice 30-tych rokov – Zelená žaba sa považuje za prelomové dielo Fuchsovej tvorby z roku 1936. Zelená žaba nesporne patrí k „top desiatim“ stavbám slovenskej medzivojnovej architektúry. Nebolo to však dielo iba známeho brnenského architekta, ale tiež slovenského rodáka z Čadce Ladislava Rada. Komplex vtedy termálneho kúpaliska je stvárnená zrelá funkcionalistická architektúra s citlivým vzťahom k okolitej prírode.

screen-shot-2016-04-21-at-13-41-32-779x510

Považuje sa za medzník vo funkcionalistickej tvorbe na Slovensku, pretože ako jedna z mála úspešne experimentuje s väzbou na zložité terénne podmienky, čo sa odzrkadlilo v jej organickosti.  Zelená žaba našla mimoriadny ohlas aj v zahraničnej odbornej literatúre. V tomto diele vytvoril Bohuslav Fuchs jednu z vrcholných architektúr, ktorá svojou umeleckou hodnotou presahuje rámec Slovenska i doby v ktorej vznikla. Kúpalisko patrí medzi najlepšie diela neskorého funkcionalizmu v Československu a pre samého architekta to bolo jedno z dvojice jeho najmilších diel.

hrmqxm99t5tmehadryv2fg-k-palisko-zelen-aba-dnes

„Nedalo mi viac sa pozerať, ako tak známe a navštevované kúpalisko chátra. Mám veľmi blízky vzťah ku Trenčianskych Tepliciam a aj celému regiónu. Často som sa chodil prechádzať so svojou rodinou okolo Zelenej žaby, až som si jedného dňa povedal, že sa do toho pustím. Celý priebeh rekonštrukcie bol veľmi náročný, nakoľko ide o funkcionalistickú pamiatku a všetko bolo potrebné konzultovať priamo s Pamiatkovým úradom. Prekážky sú na to, aby sa zvládali“, povedal s úsmevom Ivo Valenta

kupalisko-sita-trencianske-teplice-zelena-zaba

Veľká zmena nastala 1.augusta 2015, kedy Zelená žaba privítala opäť svojich návštevníkov. Areál prešiel úplnou rekonštrukciou. Okrem plaveckého bazéna pribudol detský bazén, vonkajší saunový svet, kolkáreň, VIP zóna a novú tvár dostala aj reštaurácia s panoramtickou reštauráciou v ktorej sa nachádza legendárny krb.

kupalisko-sita-trencianske-teplice-zelena-zaba-1

„Otvorením tejto našej legendy sa opäť Trenčianske Teplice ako mesto dostali na „mapu kúpalísk“ a nie sú vnímané z pohľadu návštevníkov len ako kúpeľné mesto. Ročne navštívi Zelenú žabu niekoľko desiatok tisíc návštevníkov, čo pomáha k celkovému rozvoju mesta a cestovnému ruchu. Podarilo sa nám v spolupráci samosprávy a kúpaliska zachovať legendárny filmový festival, či zrealizovať množstvo ďalších eventov“, uviedol Štefan Škultéty, primátor mesta Trenčianske Teplice.

„Zelená žaba už nie je len kúpalisko počas letných mesiacov. Po veľkej rekonštrukcii nadobudla iný rozmer. Ide o areál, ktorý je otvorený celoročne. Veľkej obľube sa teší jedinečný saunový svet. V reštaurácii sa pravidelne1 x mesačne konajú nedeľné brunche a túto jeseň sa budú môcť hostia tešiť aj na  kačacie a husacie hody, Október fest, Halloween párty či týždeň Slovenských špecialít. Našim cieľom je, aby si ľudia nevnímali Zelenú žabu len počas letných prázdnin, ale celoročne a postupne sa nám to darí. Sme na začiatku, čaká nás ešte dlhá cesta, ale odhodlanie nám nechýba“, dodal Ján Svoboda, zástupca investora.

FRESH BAR A DETSKÝ KÚTIK

Letné horúčavy sú pre častokrát vyčerpávajúce pre každého z nás …

Už dlhšiu dobu sme uvažovali nad tým, ako vám vieme spríjemniť pobyt u nás a dopriať vám  miesto , kde sa môžete schovať pred slnečnými lúčmi, osviežiť a pohrať sa s vašimi deťmi…a tak vznikla idea vytvoriť novú prevádzku FRESH BAR spolu s detským kútikom pre vaše žubrienky, ktorý otvárame už túto sobotu 1.7.  🙂

fotka-3 fotka-1 fotka-2

Bar sa bude nachádzať na prízemí budovy Zelenej žaby namiesto bývalej vinárne.

 

Veríme, že vás táto informácia potešila rovnako ako nás 🙂

Majte krásny deň!:)

LETO SO ŽABOU

Včera nám odštartoval prvý letný deň a s ním aj naša hlavná sezóna na Zelenej žabe, ktorá veríme, že bude teplejšia ako tá minuloročná 🙂

akcie-na-zabe

 

Ako ste už určite zvyknutí, okrem toho, že máme v prevádzke bazény, saunový svet , multifunkčné ihriská, atrakcie pre deti, reštauráciu a bufety , býva leto na žabe plné zaujímavých koncertov a super večerného programu..

 

Ak teda hľadáte tipy na trávenie pekných letných večerov, tak poďte ich  tráviť s nami ,,..budú plné kúpania, dobrej nálady a hudby 🙂

AFTERPARTY PARK FILM FEST 23.6. 2017

Je to druhý ročník akcie, ktorá je súčasťou filmového festivalu  v Trenčianskych Tepliciach. Môžete sa tešiť na premietanie filmu,  zaujímavých hostí akými sú Adam Ďurica a Martin Valihora. Nezabudnite si so sebou zobrať aj  plavky, lebo popri koncertoch a DJ sa môžete schladiť v bazéne 🙂

Začiatok akcie : 19:00 hod.

Cena lístku :  10 Eur  / osoba . Lístky je možné zakúpiť na recepcii kúpaliska Zelená žaba, alebo na recepcii hotela Elizabeth.

 

ZOZNAMKA PRE NEZADANÝCH 24.6. 2017

Hľadáte letnú lásku, alebo lásku na celý život?  V sobotu 24.6. máte možnosť spoznať ju 🙂  Hľadanie toho vhodného partnera vám určite spríjemní koncert Jany Kirschner, projekcia filmov a večerné kúpanie.. a my samozrjeme budeme radi, ak si zaspomínate, že ste svoju polovičku našli aj vďaka nám 🙂

Začiatok akcie : 19:00 hod.

Lístky je možné zakúpiť na portáli : www.laskatu.sk

 

KONCERT ROBA OPATOVSKÉHO 21.7.2017

Koncert v rámci Hudobného leta v Trenčianskych Tepliciach odštartujeme koncertom Roba Opatovského..

Začiatok koncertu : 19:00 hod.

Cena lístku : 15 Eur / osoba . Lístky je možné zakúpiť na recepcii Zelenej žaby a hotela Elizabeth v Trenčíne a aj priamo cez Ticketportal na www.ticketportal.sk.

fotka-1

SUMMER PARTY 29.7.2017 

Aké by to bolo leto bez poriadnej Summer párty… Na tej našej sa zabavíte už 29.7.2017  s Máriou Čírovou, Petrom Cmoríkom, DJ  a nočným kúpaním 🙂

Začiatok akcie : 19:00 hod.

Cena lístku : 25 Eur

summervibes-2-900x506

KONCERT FUNNY FELLOWS 11.8.2017

Koncert v duchu swingovej hudby plný zábavy a humoru,  to bude augustový  koncert skupiny FUNNY FELLOWS.

Začiatok koncertu : 19:00 hod.

Cena lístku: 10 Eur

Veríme , že prežijeme spolu pozitívne leto plné zážitkov a dobrej zábavy……

Tešíme sa na vás ….:):)

 

OTVORENIE LETNEJ SEZÓNY 2017

Ahojte priatelia,

mnohí z vás už určite zachytili informáciu, že 3.6. OTVÁRAME NOVÚ LETNÚ SEZÓNU 2017 a je tomu tak : ) Radi by sme vám však priblížili v akom režime budeme počas mesiaca jún fungovať.

ZelenaZaba_lowres_1012

 

Už túto sobotu 3.6. bude otvorený hlavný bazén, VIP zóna, multifunkčné ihriská, bowling, hlavný bufet, reštaurácia a vonkajší saunový svet , ktorého otváracie hodiny sa zmenili od 16:00 hod – 22:00 hod ( kompletný rozpis otváracích hodín nájdete na konci článku )

 

ZelenaZaba_lowres_1002

Detský bazén, žiaľ,  z technických príčin bude otvorený až v priebehu  nasledujúceho týždňa ..

O otvorení nasledujúcich prevádzok vás budeme , samozrejme,  informovať prostredníctvom sociálnych sietí, takže nás sledujte aj naďalej 🙂

 

otvaracie-hodiny

 

Prajeme vám krásny zvyšok slnečného dňa a veríme, že sa vidíme cez víkend 🙂

 

 

 

 

 

 

NOVINKY LETA

Milí žabáci, neviem ako vám, ale mne sa zdá, že tak maximálne pred mesiacom sa písal dátum 1.8. 2015 , kedy naša legendárna žaba po 15 rokoch znova otvorila svoje brány a už zajtra nás opäť čaká začiatok prvej “ poriadnej “ letnej sezóny:)

ZelenaZaba_lowres_1002

Oproti minulému roku nás bude čakať niekoľko noviniek, ktoré by som vám v krátkosti rada predstavila. Prvou novinkou, ktorú verím, že ocenia všetci a hlavne ľudia, ktorí nás navštevovali z väčších dialok je on-line systém na kúpu  lístkov , kde si vyberiete dátum vašej návštevy, zaplatíte lístok a vaše miesta máte garantované.  Tento systém by mal byť  funkčný v priebehu mesiaca júl, určite budete o jeho spustení vopred informovaní. 🙂

ZelenaZaba_lowres_0923

Žaba bude počas tejto sezóny viacej „žiť“  vďaka spoločenským akciám, ktorých bude výrazne viac v porovnaní s minulým rokom. Pravidelne sa bude v priestoroch kúpaliska konať nočné kúpanie, plné zábavy, miešaných drinkov a skvelej atmosféry 🙂 V auguste presne 5.8. koncert skupiny DESMOD ( lístky už čoskoro v predaji:),  na konci augusta druhý ročník ŽABA FESTU..a samozrejme mnoho ďalších aktivít pre vás dospelákov, ale aj vaše deti.

Screen Shot 2016-04-05 at 10.43.26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako novinku sme pripravili nový FRESH BAR, v ktorom si budete môcť pochutiť na čerstvých ovocných alebo  zeleninových freshoch, šalátoch, raw koláčoch, káve a rôznych nápojoch. Táto novinka bude v prevádzke už od 2.7.

Verím, že sa vám naše novinky páčia a prežijeme spoločne ďalšie skvelé leto…

Tešíme sa na vašu návštevu.

ZelenaZaba_lowres_1012

 

 

 

 

TIP NA NEDEĽNÝ OBED

 

História takzvaných brunchov k nám prišla zo západnej Európy. Stále viac sa však udomácňuje aj u nás. My sme vám priniesli rozhovor so šéfkuchárom Mariánom Osrmanom, ktorý nás nechal nazrieť pod pokrievku prípravy takéhoto nedeľného hodovania.

Začnime vami a vašou históriou v gastronómii. Ako st

bRUNCH BLOGe sa dostali k vareniu?

Pôvodne som vôbec nemal byť kuchár, študoval som na Strednej odbornej škole železničnej. Už počas školy som ale chodil brigádovať do rôznych reštaurácií, pretože najlepšie som sa cítil v kuchyni. Mama zbožňovala moje palacinky a vždy prorokovala, že budem šéfkuchár. Aj sa jej to nakoniec splnilo. Po škole som ihneď zabudol na dopravu, miesto toho som absolvoval kurz kuchár, čašník a začal sa sám ďalej vzdelávať. Potom som odišiel mimo Slovenska.

 

Kam? Varili ste v zahraničí?

Áno, moje prvé skúsenosti so zahraničnou kuchyňou a s modernou gastronómiou som získal v Nórsku, kde som varil niekoľko rokov. Po návrate na Slovensko som sa dostal do školy varenia k francúzskemu michelinskému šéfkuchárovi Damienovi Thuriesovi a tam som získal vzdelanie v molekulárnej kuchyni. Potom prišla pozícia šéfkuchára v 4* hoteli Elizabeth v Trenčíne, až som napokon dostal ponuku viesť kuchyňu v novootvorenej reštaurácii sesterského podniku Zelená žaba, kde som dodnes.

 

Aká je tradícia nedeľných brunchov v zahraničí a u nás?

Na západe je rozhodne rozšírenejšia, pomaly sa však dostáva aj k nám. Slovo brunch bolo vlastne vytvorené spojením dvoch slov – breakfast (raňajky) a lunch (obed). Aj Francúzi majú pre túto tradíciu podobné pomenovanie – le grand petit déjeuner, čo v preklade znamená veľké raňajky alebo malý veľký obed. V týchto krajinách je bežné, že sa celá rodina zoberie v nedeľu doobeda do reštaurácie, od detí až po starých rodičov. Spoločne trávia celé hodiny, utužujú vzťahy, bavia sa a oddýchnu si po celom týždni. A popri tom sa výborne najedia bez akýchkoľvek starostí.

U nás ešte stále prevláda nedeľa v podobe uťahanej mamy, ktorá pripraví celý obed a naštvaného otca, ktorý musí potom umývať tú kopu riadov. Aj Slováci si však stále častejšie radi doprajú nedeľný obed, ako sa vraví, „bez roboty“.

 

Poďme teraz k samotnej príprave. Ako to prebieha?

Brunche robíme u nás na Zelenej žabe raz za mesiac. V danom týždni si vždy v pondelok všetci z kuchyne sadneme a dáme dokopy menu. V týždni nasledujú nákupy. Príprava jedál začína už v sobotu a celkovo trvá asi 15 hodín čistého času. Venujeme sa jej traja a dve pomocné sily. V sobotu si predchystáme niektoré jedlá a uskladníme ich, v nedeľu ráno dokončíme ostatné a všetko poukladáme na misy, ktoré sa potom servírujú na brunchové stoly.

 

Položením posledného kúska jedla na misu vaše povinnosti končia?

Vôbec nie. Mojou úlohou je kontrolovať stav jedla, dopĺňať to, čo sa už minulo a chodiť medzi hostí. Zakladám si na spätnej väzbe.

 

Čo najradšej varíte a čo ľudia najradšej jedia?

Ja osobne rád pripravujem mäso, najmä stejky a panenku. Ľudia však na brunchoch oceňujú najmä tradičné jedlá s dlhou prípravou, ktoré sa im nechce variť doma. Obľúbená je sviečková či pečený bôčik. Vždy však robíme aj jedlá podľa najnovších trendov. Teraz sú aktuálne hlavne burgery, ale aj rôzne vrepy, plnené bagetky či pizza trojuholníčky.

Nikdy nesklame ani bravčová panenka, kura a ryby na rôzne spôsoby. Zo sladkých bodiek za jedlom u nás vedú domáce koláče a panna cotta.

 

Naje sa na brunchi aj vegetarián alebo dieťa?

Určite. V tom spočíva výhoda brunchu. Jedlá všetkých možných druhov z tých najrôznejších surovín sú poukladané na dlhých stoloch a ľudia si chodia voľne vyberať, čo chcú jesť. Ak máme nahlásených viac detí, robievame aj špeciálny detský bar s jedlami pre deti.

BLOG

Takže žiadne klasické štyri chody?

Práve naopak. Môžete si dať všetky, dokonca predtým ešte aj raňajky. Studený bufet, syry a ovocie, predjedlá, polievky, hlavné jedlá a dezerty. Správny brunch musí obsahovať toto všetko. Zvyčajne trvá od 11:00 do 15:00, čiže ak prídete od začiatku do konca, stihnete všetko od neskorých raňajok, cez obed až po poobedňajšiu kávu s koláčikom.

 

Koľko surovín miniete na bežný brunch?

Na Zelenej žabe mávame okolo 50 až 60 hostí. Pre takéto množstvo spotrebujeme na prípravu napríklad 15 kg mäsa a po 2 kg z každého druhu predjedla, teda z paštét, foie gras a pod.

 

Býva aj odpad?

Málokedy. Na stoloch nesmie chýbať, takže vždy navaríme o trochu viac. Ak však aj niečo ostane, zvyčajne sa po brunchi najeme ešte my zamestnanci kuchyne. Potom už nám ostane iba ten riad na umývanie.

BLOG JEDLO

Slováci sú neslávne známi svojou láskou k vyprážanému syru a iným gastronomickým skvostom. Majú tí „brunchoví“ lepší vkus?

Áno i nie. Samozrejme nás navštevujú ľudia, ktorí si chcú v nedeľu dopriať na tanieri skutočné gastronomické umenie. Ale sú i takí, ktorí síce prídu, ale pýtajú sa na rezeň. Pretože v nedeľu predsa má byť rezeň (smiech).

 

Kto teda vlastne chodí na nedeľné brunche?

U nás v reštaurácii na Zelenej žabe je to trošku špecifické. Keďže reštaurácia sa nachádza v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice, približne polovica hostí bývajú náhodní návštevníci mesta alebo hostia ubytovaní v kúpeľoch. Druhú polovicu tvoria verní návštevníci, ktorí sú z regiónu a chodia pravidelne. Mávame tu bežne aj rodinné oslavy v skupinkách 10 až 15 ľudí, ktorí si takto bez námahy vyriešia pohostenie a zároveň sú v nádhernom prostredí príjemného podniku. Chodia celé rodiny s deťmi, mladé páry, partie priateľov i starší ľudia. Brunche sú naozaj pre každého a treba si ich vyskúšať na vlastnej koži. Ešte som nestretol hosťa, ktorý by si tento zážitok neobľúbil.

 

 

HISTÓRIA KÚPALISKA ZELENÁ ŽABA

K2945_4e79db9106úpalisko z druhej polovice 30-tych rokov – Zelená žaba sa považuje za prelomové dielo Fuchsovej tvorby z roku 1936. Zelená žaba nesporne patrí k „top desiatim“ stavbám slovenskej medzivojnovej architektúry. Nebolo to však dielo iba známeho brnenského architekta, ale tiež slovenského rodáka z Čadce Ladislava Rada. Komplex vtedy termálneho kúpaliska je stvárnená zrelá funkcionalistická architektúra s citlivým vzťahom k okolitej prírode. Považuje sa za medzník vo funkcionalistickej tvorbe na Slovensku, pretože ako jedna z mála úspešne experimentuje s väzbou na zložité terénne podmienky, čo sa odzrkadlilo v jej organickosti.  Zelená žaba našla mimoriadny ohlas aj v zahraničnej odbornej literatúre. V tomto diele vytvoril Bohuslav Fuchs jednu z vrcholných architektúr, ktorá svojou umeleckou hodnotou presahuje rámec Slovenska i doby v ktorej vznikla.

Teplice_Zaba_23_7_1960-1

Stavba bola rozdelená na tri etapy. Objekt I. obsahoval všetky hlavné prevádzkové priestory, vrátane bazéna 33,3 x 12m. Termálna voda sa do kúpaliska prečerpávala z údolia mesta Trenčianske Teplice. Objektom číslo II bola kolkáreň a III detské kúpalisko s kruhovým bazénom. Kúpalisko patrí medzi najlepšie diela neskorého funkcionalizmu v Československu a pre samého architekta to bolo jedno z dvojice jeho najmilších diel.

598445_470848662932043_2065891849_n-2

V budovaní športových stavieb v medzivojnovom období sa zrkadlí snaha rozvíjať v ľuďoch telesnú i duševnú kultúru,  plynúca z potrieb rehabilitácie spoločnosti najmä v povojnových rokoch.

Kúpalisko Zelená Žaba je klenotom z druhej polovice 30-tych rokov, je tvorbou známeho architekta Bohuslava Fuchsa, ktorá sa považuje za „ top desať „ stavieb slovenskej medzivojnovej architektúry. Bohuslav Fuchs vytvoril jednu z vrcholových architekúr, ktorá svojou umeleckou hodnotou presahuje rámec Slovenska, ale i doby v ktorej vznikla.

338018_390201344330109_1503253455_o